Sunday, June 5, 2016

Οι Μάρτυρες




 Μου έκανε πάρα πολύ μεγάλη εντύπωση όταν στα θρησκευτικά μας έλεγαν  για τους 45 Αγίους Μάρτυρες της Ουγκάντας.
Βέβαια δεν υπήρχε Ουγκάντα τότε, αλλά το Βασίλειο της Μπουγκάντα. Οι εγγλέζοι δεν είχαν έρθει ακόμα εκεί για να κάνουν την Μπουγκάντα αποικία τους. Αν και υπήρχαν πολλές αποικίες κοντά, όπως  δίπλα η Γερμανική Τανγκανίκα.

Είχαν σκοπό όμως να έρθουν και γι αυτό είχαν στείλει ιεραποστόλους που είχαν αρχίσει τις προσπάθειες προσηλυτισμού στην αυλή του Καμπάκα,  του Βασιλιά δηλαδή, Μουάνγκα του Β’.
Τους είχαν προλάβει όμως οι Αραβες έμποροι που είχαν προσηλυτίσει το βασιλιά Μουάνγκα στο Ισλάμ.
Ετσι φέρθηκε εχθρικά στους ιεραποστόλους και σκότωσε τους πρώτους χριστιανούς. Άλλο που δεν ήθελαν οι εγγλέζοι. Τους ανακηρύξαν Μάρτυρες και η Ιεραποστολική Εταιρεία της Αγγλικής Εκκλησίας χρησιμοποίησαν τους θανάτους για υποστήριξη της ιδέας να ενσωματώσουν την Μπουγκάντα στην Αγγλική Αυτοκρατορία. Οπερ και εγένετο μετά λίγα χρόνια όταν εδώ στην Ελλάδα είχε αρχίσει το Θηρίο, τα τρένο, να πηγαίνει από την Ομόνοια στο Λαύριο και τούμπαλιν.

Πάντως τα βασανιστήρια των 45 Μαρτύρων για ν αλλάξουν την πίστη τους μου έκαναν μεγάλη εντύπωση. Μέχρι και στον ύπνο μου έβλεπα εφιάλτες για το τι υπόφερε ένα μικρό παιδί ανάμεσα στους Μάρτυρες, που έχουν αγιοποιηθεί και λατρεύονται ως οι Αγιοι 45 Μάρτυρες.
Τόσο πολύ με είχαν επηρεάσει αυτές οι περιγραφές.
Και δεν ήταν οι μόνες.

Όταν στο τέλος του δημοτικού άλλαξα σχολείο και πήγα σε Σχολείο της πρωτεύουσας Καμπάλα κοντά στη θεία μου ερχόταν ο αρχιμανδρίτης [μετά αρχιεπίσκοπος της Ουγκάντας] Θεόδωρος και μας έλεγε για την Ορθοδοξία και τους αγίους της.

Σπουδαγμένος στην Ελλάδα μας έλεγε για τις πολλές εμφανίσεις του Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης σε διάφορα άτομα με διάφορες μορφές και τα πολλά θαύματα του. Είχα εντυπωσιασθεί και ήθελα πάρα πολύ να τον γνωρίσω. 
Και πράγματι, όταν ήρθα στην Ελλάδα μου δόθηκε η ευκαιρία και πήγα στην Αίγινα. Μάλιστα είχαμε μείνει στο μοναστήρι τη βραδιά εκείνη και την νύκτα είδα όχι ξεκάθαρα και άκουσα να με φωνάζει Ειρήνη.. Ειρήνη... Ειρήνη...  Κατέβαλα υπεράνθρωπη προσπάθεια να απαντήσω! Μάταια όμως  δεν μου έβγαινε η φωνή, είχε κλείσει ερμητικά!

No comments:

Post a Comment